Oleksiga rallit ei sõida.

Tavapärasest juunist erineb tänavune kardinaalselt. Kui tavaliselt oleksime sel ajal tegelenud ralli ettevalmistustega, siis nüüd on aeg meenutusteks. Kuid oleks on paha poiss ja temaga juba rallit ei sõida.
Paraku rokib Hr Oleks täiega. Meediaväljaannete pealkirjad väidavad, et autoralli MM-hooaeg on kuristiku veerel. Loodame kogu südamest, et rehvid peavad ja nii hulluks asi ei lähe. Kui autoralli MM-sarja koduleht uuris kuidas on koroonakriisi panustanud WRC-ga seotud isikud ja ettevõtted, sai rahvusvaheliselt kiita ka Rally Estonia korraldustiim. On meeldiv tõdeda, et nende seas on ka Event Factory panus. Sõites koos teiste vabatahtlikega risti-rästi läbi Eestimaa, aidates analüüse Synlabi laborisse transportida. Aidates ühtlasi meedikuid transpordiga. Kilomeetreid sai selle projekti puhul läbitud vägagi rohkem kui ühe ralli puhul.
Viimased kaks aastat on olnud Rally Estoniaga seotud ka Event Factory naiskond. Teekond selleni on olnud pikk, kuid see-eest põnev. Aastal 2004 aastal viis juhus Emilia Abeli esmakordselt MM-ralli Rootsi etapile. Käies toonaste HoReCa klientidega VIP-programmi raames sealset võidusõitu nautimas, oli sõrm autospordile antud.
2005. aasta Saksa MM-rallil juhtuv huvitav seik saigi suurelt jaolt suureks sammuks astumaks edasisele teele. Nimelt ööbis Emilia juhuse tahtel samas hotellis M-Spordi VIP-programmi külalistega. Õhtul lobbys oodates, uitas seal ringi üks grupist maha jäänud külaline. Heas soovis aidata, küsis Emilia vastuvõtust programmijuhi telefoninumbri ning seik lõppes külalise toimetamisega restorani, kus ülejäänud grupp juba ees oli. Sellest piisas, et M-Spordi korraldustiimile muljet avaldada ja Korsika MM-etapil seisis ta juba sini-valges M-Spordi hospitality tiimi ridades.


Järgmised aastad tutvustasid rallit juba väga erinevate külgede pealt. VIP-programmidele lisandus majutuse korraldus, kaardilugeja koht gravel crew autos kuni hea dokumentide vormistusoskus avas tee sportralli juurde. Siis tegi elu aga kaardilugemises korrektiivid ja tuli Eestisse naasta.
Tagasi kodumaal asus Emilia tööle üritusturundusagentuuri, kus Inara Laan oli juba ees toimetamas. Esimesel kohtumisel uut kolleegi vägagi altkulmu vaadanud Inara leebus alles peale esimest ühiselt korraldatud üritust. Rallist ei teadnud Inara tollal veel midagi ja seda ägedam on ajaga täheldada tema „rallisse kasvamist“.
Sekretariaat Eesti ralli meistrivõistlustel, külalisprogrammide ettevalmistused kuni selleni, mil Võrumaa metsade vahel oli vaja aidata Hyundai rallitiimi testisõidu korraldamist, ja nii sai ka Inara endale rallipisiku külge.
Carlos del Barrio (rallisõitja Dani Sordo kaardilugejaga) oli peale testi Inarast täielikust vaimustuses. Tema arvates oli hämmastav näha väikest blondi naist keset metsa cateringi „rivistamas“, täites mängleva kergusega külaliste soove.
Urmo Aava nimi tõelisele autosportlasele tutvustamist ei vaja. Kui aastal 2018 võttis Rally Estonia korraldus uued mõõtmed, kutsus Urmo VIP’i juhtima kauaaegse tuttava Emilia. Kaks aastat lendasid nagu linnutiivul. Kuni Covid-19 rikkus kõik. Taas kord tuli legend üle vaadata. Mõne arvates on see hea hingetõmbepaus, teine pole sellisest pausist huvitatud. Mis teha, kui elu dikteerib reegleid.
Õnneks on uute rallide ettevalmistused vaikselt taas käima läinud ja loota jääb vaid parimat.
Ralli on meeletult hea meediaväljund, millega on hea siduda kliendiüritusi. Kes meist pole näinud eestlaste masse Soome laevale minemas. Püüdes kannustada nii Markko Märtinit, kui Ott Tänakut. Lehvitades Eesti lippu, pannes teleka ekraanil lippude merd nähes liigutusest neelatama.
„There is always a better place just around the corner“ põhimõttel püütakse külalistele leida parimad vaatamiskohad. Ralli külalisprogrammi kokkupanemisel on ajafaktor kriitilise tähtsusega, sest jäädes minut hiljaks, on esimene auto rajal juba mööda kihutanud. Teiseks oluliseks lähtepunktiks on soov anda külalistele ettekujutus ralli köögipoolest – kuidas toimub ralli juhtimine, kui palju on korraldustiimis inimesi ning millised on nende ülesanded. Rallitiimi esindaja räägib lähemalt ralliautode ning rehvide spetsiifikast ja võimalusel saab viia päeva lõpus kokku nii külalised ja sõitjad.
Külalisprogrammi võtmesõnadeks on ajastus, paindlikkus ning suhtlus. Lisades valemisse sellised võlusõnad nagu professionaalsus, meeskonnatöö, ürituse formaat ja meelelahutus, on hea tulemus juba käega katsutav.
Aastal 2018 ütles Urmo Aava kuldsed sõnad „Eestlane tuleb autoralli maailmameistriks siis, kui aeg on küps!“
Nii läkski ja kõik said õnnest juubeldada kui Tänak-Järveoja ihaldatud tiitli koju tõid. Nüüd jääb üle vaid loota, et üldine olukord lubab rallidel juba õige pea toimuda ning saame oma vanu ja uusi kliente jälle rallimaailma võludega tutvuma viia.
Saaks Oleksi vaid kuidagi rivistuma.